TOERISME: 11 Kleine Tussenstops – het decor van ‘Den Elfde van den Elfde’


Van 3 januari tot 14 februari brengt EEN haar kijkers naar een groen stukje Vlaanderen, waar carnaval ernstig wordt genomen.

 

Dit is Kerke, of Knorrendonk, in de serie, maar in het echte leven staat dit plaatsje bekend als Prosperdorp, nabij Beveren, in het Waasland. Tom Van Dyck en Alice Reijs kwamen er filmen.

 

Toerisme Oost‐Vlaanderen ging er op zoek naar de mooiste plekjes en bundelde 11 ervan in een fietsroute van 32 kilometer. ’11 Kleine Tussenstops’ loodst fietsers door een ongekend stuk natuurschoon, met een knipoog naar de serie en een weidse blik op het groter geheel.

 

De fietsbrochure ’11 Kleine Tussenstops’ verwijst naar de buschauffeur uit de serie ‘Den Elfde van den Elfde’, gespeeld door Peter Van Den Begin, die te pas en te onpas zijn lijnbus aan de kant zet voor een kleine tussenstop, vaak tot ongenoegen van zijn passagiers. In de fietsbrochure van Toerisme Oost‐Vlaanderen zijn dit elf aangename haltes geworden, want ze tonen het gebied waarin de serie werd opgenomen in een veel ruimere context.

 

Dit deel van het Waasland is immers letterlijk een uithoek, in het uiterste noorden van de regio, begrensd door de Schelde, het Verdronken Land van Saeftinghe, de polders en kreken van Kieldrecht en de dokken van Beveren. Hier fiets je op de rand van natuur en industrie, wat je niet merkt in de serie. En dat contrast voegt iets magisch toe. Of je nu voor‐ of tegenstander bent van de uitbreiding van de dokken, of het voortbestaan van de kerncentrale van Doel, dit is een prachtig gebied, met een rijke fauna en flora, een bewogen geschiedenis en een hechte gemeenschap die bezoekers met open armen verwelkomt.   

 

Havenland – waardevol toeristisch gebied

Omdat de reeks zich afspeelt tegen het decor van de Waaslandse polders, beslisten zowel de Provincie Oost‐Vlaanderen als Toerisme Oost‐Vlaanderen om ze mee financieel te ondersteunen.  “De serie biedt ons een mooie kans om deze streek te vermarkten met nieuwe toeristische producten en zo meer bezoekers naar het Waasland te trekken”, zegt gedeputeerde voor toerisme en voorzitter van Toerisme Oost‐Vlaanderen, Eddy Couckuyt.   “De fietsroute ‘11 Kleine Tussenstops’ is onze eerste aanzet in een campagne die het Havenland rond Antwerpen beter bekend moet maken als waardevol toeristisch gebied. En daar hoort uiteraard een omvangrijk deel van het Waasland bij.”   

 

Een route langs geschiedenis, natuur en industrie

De fietsroute ’11 Kleine Tussenstops’ start aan de infokeet ‘Hedwige‐Prosperproject’ van Waterwegen en Zeekanaal, in Doel. Zo krijgen bezoekers meteen een panoramisch beeld van de streek, vanop het jaagpad en kunnen ze in de infokeet ontdekken hoe het landschap zal evolueren. Van daaruit gaat de route verder langs het PolderMAS (een charmant ‘huiskamermuseum’), de Paardenschor (met zicht op de Schelde en de haven), Doel (de kerncentrale én het dorp), Putten West (een weidevogelgebied van Natuurpunt), de grens van Kieldrecht met Hulst, het minuscule gehucht Emmadorp en het Verdronken Land van Saeftinghe, om uiteindelijk te eindigen in het prachtige Prosperdorp.   

 

De Prosperhoeve – toekomstige startbasis voor bezoekers

“Daar wacht de mooiste verrassing,” volgens gedeputeerde Couckuyt. “Prosperdorp is opgetrokken rond een historische hoeve uit 1851, met een volledig intacte bergschuur. In de toekomst wordt dit een startbasis voor toeristen die de polders willen verkennen. Een beetje verderop prijkt de Sint‐Enghelbertuskerk, een neogotische mastodont die je van ver in de polders kan zien staan. En aan de kerk vind je uiteraard ook het café uit de serie, Den Angeluus, waar je heerlijke streekbieren kan drinken, of een hapje eten.”   

 

Bestel ’11 Kleine Tussenstops’

’11 kleine tussenstops’ verschijnt van af hedenop 7.500 exemplaren en zal gepromoot worden via de website www.toerismewaasland.be/tussenstops. Daar kunnen fietsers de kaart gratis downloaden of een papieren versie bestellen via de webshop. Korte sfeerfilmpjes maken bezoekers extra warm om de route te gaan fietsen of op een andere manier de Waaslandse polders te komen ontdekken.