Nederlands Oesterseizoen 2016-2017 officieel geopend
Maandag 26 september werd het het oesterseizoen voor Nederland en België officieel geopend. Dat betekent dat er volop op creuses of Zeeuwse oesters (Crassostrea gigas) en platte oesters (Ostrea edulis) kan worden gevist.
Culinair: Explosief te gast bij Roem van Yerseke
Tijdens ons verblijf in Zeeland waren wij te gast bij Roem van Yerseke, onderdeel van de Roem Group. Het bedrijf bestaat reeds sinds 1942 en is Europa het grootste schaal- en schelpdierverwerkend bedrijf met vestigingen in Nederland en Duitsland.
Het bedrijf Kopek uit Yerseke (NL) is gespecialiseerd in het telen van oesters en alikruiken
In Yerseke is het bedrijf Kopek gevestigd, een kleiner bedrijf met de oudste Oesterput (1870) van Nederland. Het bedrijf is gespecialiseerd in het telen van de platte oester en de creuse. De platte oester wordt ook wel Zeeuwse platte en de creuse ook wel bolle of wilde oester genoemd. Ook alikruiken worden gekweekt bij Kopek.
Culinair: Genieten van een Zeeuws Diner in Hotel Wemeldinge
Tijdens onze culinaire persreis verbleven we de eerste dag in Hotel Wemeldinge in het gelijknamige pittoreske dorpje aan de Oosterschelde. Rust en genieten kenmerken de omgeving en het hotel.
Toeristische tip: Bezoek eens Korenmolen De Hoop in Zierikzee (NL)
Zierikzee telt nog twee werkende korenmolens. Eén ervan is Korenmolen De Hoop die gelegen is aan de Lange Nobelstraat in Zierikzee. Molen De Hoop is één van de 40 nog professioneel in bedrijf zijnde korenmolens van Nederland.
Eric van Doorn is ‘De Man die Bakt’ in Zierikzee
In de Meelstraat in Zierikzee heb je een bijzondere bakkerij ‘De Man die Bakt’. Deze bakkerij wordt sinds drie maanden uitgebaat door Eric van Doorn, die elke dag met veel liefde de heerlijkste broden bereid. Hiervoor gebruikt hij enkel bloem, water en zeezout, zonder andere toevoegingen.
Ontdek de leukste plekjes in Zierikzee
Schouwen-Duiveland is een eiland in Zeeland waar iedereen zich thuis voelt. Er is voor elk wat wils: uitgestrekte stranden, duinen en bossen van de kop van Schouwen, talrijke musea, mooie wandel- en fietspaden, de wereldberoemde Oosterscheldekering, gezellige winkeltjes en talrijke restaurants waar je je smaakpapillen kan laten verwennen.
Wiskerke Onions verwerkt jaarlijks meer dan 160 miljoen kilo uien
Tijdens onze tweede dag van de persreis door Zeeland hielden we halt bij Wiskerke Onions, wereldmarktleider in het verpakken en exporteren van uien. Sales Manager Chayenne Wiskerke leidde ons rond in het familiebedrijf, dat al bestaat sinds 1933.
Lunchen bij Zee-eterij De Viskêête in Yerseke
Tijdens onze culinaire persreis door Zeeland waren we te gast in Zee-eterij De Viskêête in Yerseke. Eigenaar Rinus van Stee over De Viskêête: “Eten bij ons is een belevenis. De Viskêête is geen cafetaria en ook geen restaurant, maar een Zee-eterij op een unieke locatie aan de jachthaven met uitzicht over het Nationaal Park “De Oosterschelde”.
Koffie en thee vind je bij...'Koffie en T' in Zierikzee
Tijdens ons verblijf in Zierikzee maakten we kennis met ‘Koffie en T’, een zeer leuk winkeltje van Maud en Arnoud Meijer. Je vindt in dit charmant winkeltje een ruim assortiment aan koffie, thee, heerlijke lekkernijen, koffiemachines, diverse accessoires en streekproducten.
Appelen en peren plukken bij Landwinkel De Plantage in Kruiningen (NL)
Fruitteeltbedrijf “De Plantage” is in 1980 opgestart door Wim en Miranda Bruijnzeel en is uitgegroeid tot een bedrijf met 10 ha peren, 4 ha appels en 1,5 ha pioenrozen en sierappels.
Al het fruit wordt milieuvriendelijk geteeld, met respect voor de natuur.
Explosief op bezoek bij Lans Tomaten in Rilland (NL)
Het familiebedrijf Lans is een glastuinbouwbedrijf van 52 hectare verspreid over twee gebieden. In het Westland/Maasland heeft het bedrijf 32 hectare en in Rilland (Zeeland) is er 20 hectare onder glas. Wij gingen een kijkje nemen in het bedrijf in Rilland en werden er rondgeleid door Marian Brandes.
Jan Kruijsse kweekt zeewieren in Yerseke
Tijdens onze culinaire persreis door Zeeland hielden we halt bij Zeewierkweker en handelaar Jan Kruijsse. Kruijsse kweekt roodwieren, bruinwieren, knotswieren, zeesla en visdraadwier in de loods Piet van Oost, put 14a aan de Havendijk 37 te Yerseke.
Hotel in de kijker: Hof van Alexander in Kerkwerve
Tijdens onze persreis in Zeeland hadden wij het genoegen om te verblijven in Hof van Alexander. Mario en Ingrid Tsakonis-Etterna baten dit nieuw hotel uit in Kerkwerve op het eiland Schouwen-Duiveland.
Het hotel ligt midden in diverse natuurgebieden die Schouwen-Duiveland rijk is. De ideale plek om te fietsen, vogels te spotten of gezellig aan het strand te zitten. Kortom dé place to be om te ontspannen en te onthaasten.