CULINAIR nieuws op Explosief


Culinaire tip: Restaurant La Guera in Heist

 

Restaurant Ter Duinen in de Elizabethlaan 337 in Heist is het levenswerk van de familie Vandenberghe. Steve en Anneke Vandenberghe-Coppens begonnen 26 jaar geleden aan hun avontuur en hebben hotel-restaurant Ter Duinen zelf opgebouwd. Sinds april 2015 na het heengaan van hun geliefde echtgenoot en vader hebben Anneke en Glenn een nieuwe start genomen en hebben ze beslist om het werk, de passie en de liefde voor gastronomie van ‘papa Steve’ verder uit te bouwen.

Hier leest u meer


Culinaire tip: Restaurant De Viertorre in Blankenberge

 

Een leuk adresje voor een lunch of diner in Blankenberge is restaurant De Viertorrre.

Restaurant De Viertorre is gelegen in de Vanderstichelenstraat 13, vlakbij het Leopoldpark en op 150 m van de zeedijk. Het restaurant is gezellig ingericht en biedt plaats voor 35 personen. De lampjes en de grote kandelaars op de tafels zorgen voor de nodige sfeer.

Hier leest u meer


Culinaire tip: Restaurant Victory in Blankenberge

 

Een vaste waarde in Blankenberge is het gastronomisch restaurant ‘Victory’ aan de jachthaven. In 1980 openden Patrick en Jean-Pierre Walckiers samen met hun ouders deze zaak, die in de loop der jaren fors is uitgebreid.

Quentin Walckiers, de zoon van Patrick, werkt ondertussen al tien jaar in het restaurant en is er de chef-kok. Samen met zijn team zorgt hij ervoor dat de heerlijkste gerechten op tafel komen.

Hier leest u meer


Culinaire tip: Le Jardin de l'Ilot Sacre in Brussel

 

Brussel dat is de Grote Markt, Manneken Pis, het Koninklijk Paleis en de Rue des Bouchers. Daar vind men een grote keuze aan restaurants, ook in de zijstraten zoals de Petite rue des Bouchers zijn talrijke restaurantjes. Tijdens ons bezoek aan onze hoofdstad kozen wij voor restaurant Le Jardin de l'Ilot Sacre  in de Petite rue des Bouchers.

Hier leest u meer


Culinaire tip: Restaurant Ten Doele in Blankenberge

Restaurant/feestzaal Hoeve Ten Doele was een gerenommeerde zaak in Zuienkerke.

Maar op 9 januari 2015 sloeg het noodlot toe en werd Hoeve Ten Doele door een brand verwoest. Mieke en Karel Govaert hadden maar één doel: Hoeve Ten Doele zo vlug mogelijk weer opbouwen. Maar het kostenplaatje bleek té hoog en ze beseften dat ze een plan B moesten bedenken. Hun zoektocht bracht hen naar een gloednieuw gebouw in de Leopoldstraat te Blankenberge waar ze hun nieuwe stek inrichtten.

Hier leest u meer


Culinaire tip: Restaurant-brasserie-tea room Oberbayern  in Blankenberge

 

Restaurant-brasserie-tea room Oberbayern is een begrip in Blankenberge. Deze familiezaak aan het Havenplein bestaat al sinds 1963. Het was Roger Croes, die met zijn echtgenote 53 jaar geleden hotel-restaurant Oberbayern in Blankenberge overnam. Het hotel verdween, maar het restaurant bleef. Na het diner gingen de tafels en de stoelen aan de kant en begon een Beiers orkest te spelen dat veel ambiance in de zaak bracht.

Hier leest u meer


 Tweesterrenchef Bart Desmidt van restaurant Bartholomeus kookt op Antwerpen Proeft

 

Tijdens ‘Antwerpen Proeft’ organiseerde AEG diverse kookdemonstraties en kookworkshops in de AEG Cooking Club. Wij van Explosief waren aanwezig tijdens de kookdemonstratie waarin tv-kok en tweesterrenchef Bart Desmidt van restaurant Bartholomeus een Noordzee-bouillaibaisse met de ProCombi-stoomoven van AEG bereidde.

Hier leest u meer


Massa levensgenieters en liefhebbers van lekker eten en drinken op tiende editie van Antwerpen Proeft

 

Antwerpen Proeft is een begrip in de Scheldestad. De eerste dag van dit culinair festival was een voltreffer. Lekker eten en drinken, bekende tv-koks en een stralende zon zorgden ervoor dat er op de openingsdag maar liefst 10.000 bezoekers afzakten naar de Scheldekaaien.

Hier leest u meer


Culinaire tip: Brasserie Point du Vue in Duinbergen

 

In Point de Vue serveren Piet Leliaert en zijn compagnon Joris De Waele de Frans-Belgische keuken in een stijlvol en trendy interieur met 180° zicht op strand en zee. In deze uiterst gezellige brasserie kan je terecht voor zowel ontbijt, lunch als diner. En ‘s namiddags kan je in de er terecht voor o.a. heerlijke appeltaart en verse pannekoeken.

Hier leest u meer


Culinaire tip: Chinees restaurant Tong Sing in Heist

 

Het Chinees restaurant Tong Sing is al meer dan dertig jaar een begrip in Heist. Bij restaurant Tong Sing in de Vlamingstraat 64, kan je heerlijk en prijsbewust zowel  à la carte eten of een keuze maken uit de tien menu’s: er is een waaier aan keuzes uit zowel rijsttafels, zeevruchten menu’s, Peking menu’s als een Canton menu.

Hier leest u meer


Culinaire tip: Restaurant Old Fisher in Heist

 

Eén van de bekendste etablissementen in Heist is restaurant Old Fisher op het Heldenplein. Topchef Dirk Defruyt en zaalverantwoordelijke Veronique hebben er een uitstekend restaurant waar je in een stijlvol interieur kan genieten van een heerlijke lunch of een royaal en stijlvol diner. Restaurant Old Fisher werkt uitsluitend met dagverse producten.

Hier leest u meer 


10de editie van Antwerpen Proeft wordt de grootste culinaire show van België

 

Van donderdag 5 mei (Hemelvaart) t.e.m. zondag 8 mei 2016 vindt de 10de jaarlijkse editie plaats van culinair festival Antwerpen Proeft / Taste of Antwerp, "dé place to be voor fijnproevers".

Lekkerbekken uit heel Vlaanderen en van ver daarbuiten - want het festival trekt meer en meer de nationale en ook internationale kaart - zakken naar Antwerpen Proeft af om te proeven en topchefs en tv-koks te ontmoeten.

Hier leest u meer


Nieuw op Antwerpen Proeft: Luc's Dagschotel

 

Luc Hoornaert palmt op Antwerpen Proeft van 5 mei (Hemelvaart) tot 8 mei een heus paviljoen in: Luc's Dagschotel. In dit nieuwe paviljoen kun je terecht voor 'signature dishes' van 4 chef-koks en restaurants uit België en Nederland, eigenhandig door Luc uitgekozen. Onder deze 4 bevinden zich twee chefs met een ster in de Michelin-gids en één tv-vedette met een ster.

Hier leest u meer


DKZ op Tall Ships Races in Antwerpen

 

Toen Jeremie Landweer het iconische Antwerpse restaurant De Kleine Zavel in 2014 overnam en het concept aanpaste naar een gastrobar van topkwaliteit met schotels die allemaal de grootte van een tussengerecht hebben, was het nog niet duidelijk of de nieuwe koers na een bestaan van maar liefst 16 jaar zou aanslaan.

Hier leest u meer


Officiële opening Kreeftenseizoen 2016

 

Donderdag 31 maart is het seizoen van de Oosterscheldekreeft officieel geopend in Zierikzee (NL) door Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. De opening is sinds 2000 een jaarlijks terugkerend evenement op de laatste donderdag van maart. De eerste kreeft van het seizoen werd binnengehaald door kreeftenvisser Gerrie van den Hoek met zijn vissersboot MS3.

Hier leest u meer


'De Vrije Uitloop Kippen' bij Mario Brouwer

 

Mario Brouwer en zijn vrouw hebben met de ‘Vrije Uitloop Kippen’ een uniek kippenbedrijf in Nieuwerkerk (NL). De Vrije uitloop-kippen hebben ongeveer dezelfde kenmerken als scharrelkippen, met als toevoeging dat ze naar buiten mogen. Hier mogen maximaal 9 hennen per vierkante meter scharrelen, maar er is ook een uitloop naar buiten.

Hier leest u meer


Conny Schoenmakers mengt unieke zeeropen (siroop van Zeeuwse Zeeuwse kruiden)

 

Tijdens de culinaire persreis in Nederland waren wij te gast bij Conny Schoenmakers uit Burgh-Haamstede. Conny is natuurgeneeskundige en kruidenliefhebber en mengt met grote bezieling de Zeeropen (siroop van Zeeuwse Zeeuwse kruiden).

Hier leest u meer


Kommerkommerkwekerij Vandijke in Oosterland (NL)

 

Kommerkommerkwekerij Vandijke in Oosterland (NL) is een echt familiebedrijf. Zaakvoerder Bram Vandijke werkt er samen met zijn zoon en zijn vrouw van 's morgens tot 's avonds laat.

 

Bram heeft het familiebedrijf samen met zijn broer overgenomen in 1992. Sinds 2014 runt Bram het bedrijf alleen.

Hier leest u meer


Explosief te gast bij Seafarm in Kamperland (NL)

 

Tijdens onze culinaire persreis in Schouwen-Duiveland waren we te gast bij SeaFarm. Seafarm vist, verwerkt en exporteert mesheften en andere schelpdieren binnen Europa. Het was directeur Adri Bout die ons door de fabriek een rondleiding gaf.

Hier leest u meer


Foto: Patrick Mertens / Copyright: Marco Mertens
Foto: Patrick Mertens / Copyright: Marco Mertens

Limburg komt naar Antwerpen Proeft

De organisatoren van culinair festival Antwerpen Proeft, dat van 5 tot 8 mei zijn 10de jaarlijkse editie beleeft, hebben de allereerste Limburgse deelnemer van hun evenement bekendgemaakt: Chocoladehuis Boon uit Hasselt.

Hier leest u meer


Jeroen Meus debuteert met Würst op Antwerpen Proeft

 

De organisatoren van Antwerpen Proeft, het toonaangevende culinair festival van België, hebben de komst van Jeroen Meus en zijn spraakmakende restaurantconcept Würst naar de Antwerpse Waagnatie bevestigd. Würst staat voor 'haute dogs', de gastronomische en vernieuwende versie van de klassieke hotdog.

Hier leest u meer


Eerste 10 namen 10de editie Antwerpen Proeft bekend

 

De 10de jaarlijkse editie van Antwerpen Proeft / Taste of Antwerp vindt plaats van donderdag 5 mei (Hemelvaart) tot en met zondag 8 mei 2016. Sinds 2007 is Antwerpen Proeft het toonaangevende culinair festival van België. Nergens vind je op één en hetzelfde moment en op één locatie 'signature dishes' van zóveel bekende koppen.

Hier leest u meer


De Kleine Zavel enige Antwerpse restaurant met 3 suikerklontjes in de Zucsu

 

Er is geen twijfel aan: zowat elk toprestaurateur kijkt elk jaar uit naar de nieuwe Gault & Millau.

Ook de Antwerpse culinaire trekpleister De Kleine Zavel, dat met Jeremie Landweer aan het roer steeds meer probeert te innoveren, prijkt met een mooie score in de toonaangevende restaurantgids

Hier leest u meer


Gerard Spuesens nieuwe chef in De Kleine Zavel

 

Iedereen weet het ondertussen wel: topper Kenny Bernaerts is al een tijdlang de executive chef van het Antwerpse restaurant De Kleine Zavel. De sympathieke Mechelaar is sinds 2012 bij tv-kijkend Vlaanderen bekend als gezicht van MasterChef, naast Wout Bru, Hij is verantwoordelijk voor de creatie van de meeste gerechten die in De Kleine Zavel en haar boot, DKZ sur l'O, op het menu staan. De topchef blijft ook in de toekomst executive chef, maar de keuken wordt vanaf 1 januari 2016 permanent versterkt door creatieveling Gerard Spuesens.

Hier leest u meer


Barista Challenge zoekt beste Barista van de Benelux

 

In maart 2016 wordt tijdens het Amsterdam Coffee Festival 2016 de Benelux Barista Challenge georganiseerd. Tijdens dit event gaat men, op zoek naar het grootste koffietalent in de Benelux.

Hier leest u meer