Culinaire tip: Restaurant La Guera in Heist


Restaurant Ter Duinen in de Elizabethlaan 337 in Heist is het levenswerk van de familie Vandenberghe. Steve en Anneke Vandenberghe-Coppens begonnen 26 jaar geleden aan hun avontuur en hebben hotel-restaurant Ter Duinen zelf opgebouwd.

 

Sinds april 2015 na het heengaan van hun geliefde echtgenoot en vader hebben Anneke en Glenn een nieuwe start genomen en hebben ze beslist om het werk, de passie en de liefde voor gastronomie van ‘papa Steve’ verder uit te bouwen.

 

Glenn Vandenberghe startte zijn kookavontuur in 2011. Als 17-jarige nam hij deel aan de ‘Keuken van de meester’, een tv-programma waarin Peter Goossens op zoek ging naar een kok om zijn team te versterken.

Glenn heeft als jonge kok het programma gewonnen en heeft de unieke kans gehad om twee jaar bij Peter Goossens in het Hof van Cleve te werken en leerde het vak van Peter Goossens en Michael Vrijmoed. Nadien volgde hij Michael Vrijmoed naar restaurant Vrijmoed in Gent. In 2014 stapte hij over naar ‘Atelier Ducheyne’ in Brugge om meer zijn weg te vinden in de 'home cook' wereld onder leiding van Niek Ducheyne.

 

Glenn vertelt: "Toen ik aan het werk was bij Atelier Ducheyne vernam ik het trieste nieuws dat papa was overleden. Mijn mama en ik stonden voor de keuze: de zaak verder doen of niet. Ik heb niet getwijfeld en de volgende dag ben ik in Ter Duinen begonnen.

In november trok ik met mijn moeder naar de plaats waar papa om het leven kwam, want we hadden nooit echt afscheid kunnen nemen van hem. We hebben op die duin in de woestijn een vlag van Ter Duinen geplant en dat was ook het moment waarop ik de knop echt omdraaide en zei ‘ik moet verder met mijn leven’. Daar ontstond ook het idee voor de nieuwe naam van het restaurant.

 

Restaurant Ter Duinen werd volledig gestript en in zes weken opgebouwd tot een totaal nieuw concept. En bij een nieuwe start hoort een nieuwe naam. Omdat het restaurant gelinkt werd aan het hotel was de drempel soms te hoog om naar het restaurant te komen. Daarom gaat restaurant Ter Duinen nu verder onder de naam ‘La Guera’.

‘La Guera is een samenstelling van twee termen: ‘Guera’ is een traditioneel stadje, waar alle producten nog zelf gemaakt worden, in mijn keuken maak ik ook alles zelf. Op 300 km van dit stadje ligt de berg Ouera, waar mijn papa overleden is. De berg komt ook terug in ons logo.

 

Papa blijft altijd bij ons. Alle decoratie zoals lampen, kaarshouders, borden en tajines zijn afkomstig uit de regio in Marokko waar papa stierf. Papa’s gerechten blijven op de kaart staan, ik maak ze opnieuw en steek ze in een modern jasje. Zo ziet hij ook dat zijn gerechten vooruit gaan. Want mij pa was mijn grote leermeester, samen met Michaël Vrijmoed, de vroegere souschef van Peter Goossens”, vertelde Glenn.

In La Guera serveert chef-kok Glenn de pure klassieke Belgische keuken met een Oosters tintje. La Guera biedt plaats voor 35 à 40 personen. Je kan er gezellig tafelen in een stijlvol, hedendaags en strak decor met een Marrokaanse touch. De boomstronken, het hout en de planten verwijzen naar de natuur en passen perfect bij de keuken van Glenn.

 

Een eyecatcher is de levensgrote affiche uit 1914, waarop Heist-aan-zee de parel van de kust genoemd wordt. Heden ten dagen is chef Glenn de échte parel van Heist.

 

We werden warm verwelkomt door gastvrouw Anneke. De aperitiefkaart wordt op een bijzondere manier aangeboden, we hadden de keuze uit verschillende cocktails en zeven soorten Gin. Een biertje, een wijntje of een frisdrank kan natuurlijk ook. Wie wil kan aperitieven aan de bar of in het salon.

Een frisse structuur van pompelmoes-Campari en rode biet
Een frisse structuur van pompelmoes-Campari en rode biet

Eten kan je bij La Guera à la carte of je kan een menu nemen. Op de kaart staan klassiekers zoals langoustine, vitello tonato, Zeebrugse garnalen, garnaalkroketten, ganzenlever, varkenswangetjes, kalfszwezeriken, Aubrac, en tajine van de chef.

 

Als aperief namen we La Guera, een cocktail op basis van rode vruchten en Baccardi, die zorgt voor de zoetere smaak. Als wachtbordje kregen we een frisse structuur van pompelmoes-Campari en rode biet. Dit samen met een rilette van varken met een broodkrokantje. Daarna volgde nog een tartaar van asperges met een espuma van asperges, croutons en bieslook.

Gegaarde makreel met courgette,radijs en dashi vinaigrette.
Gegaarde makreel met courgette,radijs en dashi vinaigrette.

Ik besliste om het menu van de maand met twee voorgerechten te nemen, met als eerste voorgerecht gegaarde makreel met courgette,radijs en dashi vinaigrette.

Het tweede voorgerecht was Sepia (inktvis) met tomaat, venkel en zwarte look. Als hoofdschotel had ik de keuze tussen vlees of vis. Ik ging voor het vlees: Mechelse koekoek met lamsoor, tuinboon en peterseliewortel.

 

Met als dessert pistacheijs, aardbeicoulis, crumble van pistache, vanillecake met pistache en tartaar van aardbei en munt.

Carpaccio van rund met parmezaan en rucola
Carpaccio van rund met parmezaan en rucola

Mijn partner bestelde à la carte. Als voorgerecht koos hij de carpaccio van rund met parmezaan en rucola. Als hoofdgerecht de verrukkelijke gebakken Noordzeetong met witloofslaatje en zelfgesneden frieten en als nagerecht het huisbereide vanille-ijs.

Uiteraard ontbraken de aangepaste wijnen niet tijdens ons diner.

 

Afsluiten deden we met een thee, waarbij heerlijke lekkernijen, ook door Glenn gemaakt, werden geserveerd.

Een diner in La Guera is een absolute aanrader. De sfeer is heel familiaal en iedere gast voelt zich hier goed.Het hele team staat klaar om u een onvergetelijke avond te bezorgen. Het is er zeer verzorgd en je wordt er bediend volgens de etiquette. De obers hebben een grote wijnkennis en begeleiden je in jouw wijnkeuze en elk gerecht krijg je een woordje uitleg over wat er geserveerd wordt.

Bij La Guera beleef je een exclusieve diner-ervaring op sterrenniveau voor een aanvaardbare prijs. De porties zijn ruim voldoende en na de service kwam chef Glenn aan iedere tafel iedereen persoonlijk begroeten en vragen of alles naar wens was.

 

Chef Glenn heeft heel wat in zijn mars, wat hij kan als 23-jarige chef is uitmuntend. Alle gerechten zijn ware smaakexplosies in je mond. Wat ons betreft: laat maar komen die eerste ster!

Dit diner in La Guera zal nog lang in mijn geheugen gegrift staan. Het was een onvergetelijke avond!

Vier je een feestje of wens je in een grote groep te dineren? Dat kan ook in La Guera. Je kan genieten van een heerlijk diner in een privé ruimte, ook op maandag en dinsdag.

 

Tijdens de zomermaanden komt er een nieuw concept met een zomerkaart en 2 zomercocktails

Na een dagje aan het strand kan je ‘s avonds jezelf en je smaakpapillen laten verwennen in La Guera. Heb je zin in één of twee tapas en een hoofdschotel? Ook dat is mogelijk. Later meer informatie over de zomerkaart, maar een gerecht dat er zeker op zal staan, is de steak tartaar, een klassieker die door Glenn in een nieuw jasje wordt gestoken.

 

La Guera is open van woensdag tot en met zondag. Graag vooraf reserveren.

  • LA GUERA

Duinenstraat 9/11/13

8301 Knokke-Heist

T: 050 51 19 71

F: 050 51 08 40

info@hotelterduinen.be

 

Bekijk HIER onze fotospecial