Bezoek Gen Con en Wizard World Chicago Comic Con in de Verenigde Staten!


Met Comic-Con in San Diego net achter de rug, kunnen we nu al zeggen dat 2014 een fantastisch conventieseizoen zal blijken te zijn!

Echt gepassioneerde rollenspelers, andere gamers, fervente comiclezers en fans van het fantastische genre doen echter niet enkel evenementen aan die om deeigen hoek plaatsvinden, zoals F.A.C.T.S., Elf Fantasy Fair en Antwerp Convention. Nee, zij nemen het vliegtuig naar de States, waar de beurzen tienduizenden fanatieke bezoekers lokken: Origins Games Fair, de GAMA Trade Show en Dragon Con, om er maar een paar te noemen.

 

We staan even stil bij twee absolute giganten in het genre: Gen Con in Indianapolis (14 – 17 augustus) en de Wizard World Chicago Comic Con (21 – 24 augustus). Hier al enkele dingen die je kunt verwachten!

 

GEN CON 2014 PREVIEW

Wie dacht dat de ‘tabletop games’-industie dood is, moet maar eens op Kickstarter gaan kijken hoe goed de crowdfundingcampagnes voor bepaalde rollenspelen en boardgames het doen... of Gen Con bezoeken.

 

De conventie werd in 1968 in het leven geroepen door niemand minder dan Gary Gygax, die later ook Dungeons & Dragons lanceerde. Gygax doopte zijn evenement aanvankelijk tot ‘Lake Geneva Wargames Convention’, maar dat werd al snel ‘Gen Con’ – een fortuinlijke naamwijziging, vooral toen Dungeon & Dragons in 1974 het tijdperk van de rollenspelen inluidde. Gen Con verhuisde een tijdje van de ene plaats in de staat Wisconsin naar de andere tot ze uiteindelijk in 1985 langetijd neerstreek in Milwaukee.

 

Toen journalist Dirk Vandereycken vijf jaar later de jongste Regional Director ooit voor het Role-Playing Game Association Network werd, werd die stad dan ook een van zijn jaarlijkse stopplaatsen, terwijl er ook een Engelse (en veel kleinere) versie werd georganiseerd in Engeland.

Sinds 2003 vindt Gen Con echter elke 12 maanden plaats in Chicago en dat is behoorlijk verbazingwekkend, aangezien de grootste gamingconventie van Noord-Amerika een tijdlang financieel werd bedreigd door een rechtszaak vanwege... Lucasfilm.

 

In 2003 had Peter Adkinson, de stichter van Wizards of the Coast, Gen Con gekocht van Hasbro (ironisch genoeg nu eigenaar van Lucasfilm). Het feit dat hij drie jaar later het eenmalige Star Wars Celebration organiseerde, was echter een doorn in het oog van Lucasfilm, dat hem in 2008 aanklaagde en ook nog eens aanstipte dat het geld van de traditionele liefdadigheidsveiling geen bestemming had gevonden (vanwege een of ander misverstand had het Christian Children’s Fund domweg het geld geweigerd). Na een jaar bankroetbescherming (zonder een editie te missen) keerde Gen Con echter financieel gezonder terug en vorig jaar, in 2013, haalde men zelfs een recordaantal bezoekers van 49.058 koppen.

Waarom je Gen Con niet mag missen

Het is eigenlijk simpel: hoewel de conventie tegenwoordig ook een klein beetje inzet op video- en consolegames, blijft Gen Con hét Mekka voor rollenspelers, terwijl ook ‘miniatures games’, wargames, cardgames en boardgames zeer sterk vertegenwoordigd zijn. Hoewel beurzen als SPIEL in

Essen (met telkens zo’n 150.000 bezoekers!) of Origins Games Fair (met zo’n 10.000 bezoekers) zich nog meer concentreren op respectievelijk boardgames en wargames, is er geen enkele conventie ter wereld die zoveel rollenspelers aantrekt en waar toch tegelijkertijd zoveel andere tabletop games vertegenwoordigd zijn.

 

Dit jaar heeft Wizards of the Coast een groot gedeelte van de immense ‘trading hall’ geboekt om daar de vijfde editie van Dungeons & Dragons officieel te lanceren, maar gelukkig wordt het gros van de ruimte ingenomen door de (letterlijk) honderden andere uitgeverijen. Zelf zijn we altijd een

grote fan geweest van werelden als Dragonlance, Ravenloft, Dark Sun, Greyhawk en de Forgotten Realms, maar het spelsysteem waar D&D op draait, is wat ons betreft volkomen voorbijgestreefd en veel te onlogisch.

 

Uitgeverijen als Hero Games, Green Ronin, Fantasy Flight Games, Peligrane Press, Chaosium, Privateer Press, Catalyst Game Labs en tal van andere bedrijven hebben echter hopen rollenspelen en wargames beschikbaar die veel betere regels gebruiken, terwijl ook de kleine ‘indie

press’ heel sterk vertegenwoordig is op Gen Con. Hier kan je altijd de nieuwste, beste, meest innovatieve spelen ontdekken en titels vinden waar je nog nooit van hebt gehoord.

 

Dat is echter lang niet alles: tijdens Gen Con kan je meedoen aan toernooien, zelf spelletjes leiden of gewoon aansluiten bij een demo of officieuze sessie rond een van de honderden games die er zijn vertegenwoordigd. Wat je verder nog kunt verwachten? Kostuumwedstrijden, veel cosplayers, allerlei symposia, een filmfestival (met zowel anime als fanfilms), panelgesprekken, seminaries en zelfs live muziek. Er zijn eregasten die uit alle geledingen van ‘geek culture’ komen: artiesten, game-ontwikkelaars en filmmakers aanwezig die met veel plezier de gasten toespreken of handtekeningen komen zetten. En natuurlijk zal ook Dirk Vandereycken aanwezig zijn.

 

Bezoek trouwens ook zeker eens de kraam van BlackWyrm Publishing, want daar kan je nog exemplaren van Baour, Strands of Death oppikken. 

 

Klederdracht: Eender wat, zolang je niet volkomen naakt komt. Serieus. Of je nu een Elf, een Stormtrooper of een doodgewone huisvader bent: alle rassen en tijdreizigers zijn welkom!

 

Niet te missen evenement: De populaire True Dungeon, een soort ‘Live Action Role Play’-ervaring waarbij je samen met een groep andere avonturiers door een levensgrote ‘kerker’ moet navigeren.

 

Belangrijkste evenement: Zonder twijfel de ENnie Awards Ceremony, op 15 augustus. Op die dag worden de belangrijkste prijzen in de wereld van ‘tabletop role-playing’ uitgereikt. Er wordt gestreden binnen allerlei categorieën, van ‘Beste Avontuur’ tot ‘Beste Kunst Binnenin’, ‘Beste Blog’

en ‘Beste Website’ tot natuurlijk ‘Beste Spel’ en ‘Product van het Jaar’.

Absoluut te bezoeken: De knappe kramen van uitgeverijen als Fantasy Flight Games, Catalyst GameLabs, Wizards of the Coast en tal van anderen.

 

Zeker oppikken: Achtung! Cthulhu van Modiphius Entertainment, Champions van Hero Games en zowat alles wat we in het verleden al goeie recensies hebben gegeven!

Meer info op: www.gencon.com 


WIZARD WORLD CHICAGO COMIC CON

Toen Dirk Vandereycken nog voldoende tijd had om tientallen comicreeksen van verschillende uitgeverijen te volgen, was Wizard een van de magazines dat nooit ontbrak op de aankooplijst. Het was een dik tijdschrift waar alle nieuwste comics in aangekondigd werden. Gaandeweg kwam er ook meer aandacht voor actiefiguurtjes en gerelateerde zaken, inclusief een aparte prijzenlijst die erg handig was voor verzamelaars die hun hobby te gelde wilden maken.

 

Dertien jaar op rij wist het blad zelfs de titel voor ‘beste magazine van het jaar’ weg te kapen bij winkelverkopers en bovendien werden er vier ‘Folio Gold Awards for Editorial Excellence’ en tal van andere prijzen in de wacht

gesleept. Op zijn hoogtepunt bereikte het 2 miljoen mensen in 40 landen en 5 talen per maand.

 

Twintig jaar lang was Wizard een autoriteit op het gebied, tot er in 2011 werd aangekondigd dat men enkel nog digitaal zou publiceren. Gaandeweg had het tot Wizard Entertainment omgedoopte Wizard Press een aantal andere titels afgeleverd, waarbij InQuest Gamer, dat vooral ‘tabletop games’ belichtte, veruit het meest succesvolle was en ook geregeld door de handen van Dirk ging. Ook was er er sinds 1997 het voor speelgoed bedoelde Toyfare en sinds 2009 FunFare Magazine, maar inmiddels publiceert Wizard Entertainment geen enkel gedrukt magazine weer.

 

Dat is dan misschien weer goed nieuws voor de conventiefanaten, want het bedrijf concentreert zich nu al enkele jaren op zijn eigen beurzen, waarvan de grootste zelfs Comic Con San Diego naar de kroon steekt. Al in 1997 werd er begonnen met de boeiende Chciago Comicon, maar inmiddels doet men onder de noemer ‘Wizard World Comic Con’ niet enkel meer Chicago, maar ook hopen andere steden aan.

Voor 2014 zijn dat vanaf augustus nog Chicago, Richmond, Nashville, Austin, Ohio, Tulsa en Reno. Voor 2015 zijn ook al Wizard World New Orleans, Portland, Wisconsin, Indianapolis, Cleveland, Raleigh, Las Vegas, Minneapolis, Philadelphia, St. Louis, Greenville, Des Moines, Sacramento, San Jose, Ft. Lauderdale, Louisville en San Antonio aangekondigd. Dat belooft,dus!

 

Waarom je Wizard World Comic Con niet mag missen

Met zoveel edities op een jaar tijd is het natuurlijk gemakkelijk om een conventie op te zoeken die plaatsvindt wanneer jij sowieso naar de Verenigde Staten wilt gaan – een groot voordeel tegenover conventies die enkel een keer per jaar op een specifieke plek worden gehouden. Ook zijn

er occasionele ‘speciale’ conventies, zoals SocialCon Chicago, die tegelijkertijd met Wizard World Chicago Comic Con plaatsheeft, en Wizard World Bruce Campbell’s Horror Fest Chicago van 6 tot 8 maart 2015.

 

Wij bezochten Wizard World Sacramento al eerder dit jaar, maar kijken nu toch vooral uit naar de editie in Chicago, die in 2013 maar liefst 58.000 bezoekers lokte. Buiten de (letterlijk) honderden tekenaars, schrijvers en andere artiesten die op de gastenlijst prijken, zet ook Wizard World Chicago zwaar in op tv- en filmsterren. Wij tellen er zo’n 50.

 

Van Doctor Who komen bijvoorbeeld Matt Smith (de ex-Doctor), Karen Gillan en John Barrowman. Star Trek wordt goed vertegenwoordigd door namen als Patrick Stewart, Karl Urban, William Shatner, LeVar Burton, Michael Dorn, Jonathan Frakes, Gates McFadden, Marina Sirtis en Brent Spiner (Leonard Nimoy zal enkel via Skype meebabbelen). De andere acteurs komen uit zowat elke populaire sf-, fantasy- of horrorreeks die nog actueel is (en soms enkele die al in het collectieve permanente geheugen zitten), waaronder The Walking Dead (met de overal opduikende en daardoor immens populaire Norman Reedus als exponent), Buffy, the Vampire Slayer en Angel (met de altijd sympathieke James Marsters), X-Men, The Big Bang Theory, Mighty Morphin’ Power Rangers, Dredd, The Chronicles of Riddick, American Horror Story, Kick-Ass, Guardians of the Galaxy, Spider-Man en ga zo maar door.

Vanzelfsprekend mag ook Stan Lee trouwens niet ontbreken op een grote comicconventie. Wie geen VIP-pasjes heeft, doet er wel best aan om op tijd beginnen aan te schuiven, want de wachtrijen voor de (gratis) panelgesprekken worden soms wel lang, al is het vaak verbazend gemakkelijk om nog een plaatsje voor de microfoon te bemachtigen en zelf nog een vraagje te stellen.

 

Er zijn aparte tickets beschikbaar voor de zogenaamde ‘VIP Experiences’ met onder andere horrorregisseurlegende John Carpenter, de sterren en artiesten geven in de grote hal continu handtekeningen wel (mits betaling, gewoonlijk van ongeveer 15 tot 75 dollar, al naar gelang de bekendheid van de acteur, tekenaar, regisseur of schrijver). Reken er dus wel op dat je buiten de 40 tot 60 dollar per dag (de vierdaagse pasjes zijn al uitverkocht, maar voor 250 dollar kan je wel een vipticket aankopen) wat extra geld zult opdoen, zeker als je zoals deze journalist niet kunt weerstaan aan de lokroep van duizenden comics en aanverwante producten die allemaal kraakvers op jou te liggen wachten!

 

Klederdracht: Net zoals op Gen Con mag hier zowat alles, maar op een comicconventie zie je wel wat minder elfen en orcs rondlopen. Superhelden, filmfiguren en animesterren zijn hier meer in trek.

 

Niet te missen evenement: Als Bruce Campbell een evenement organiseert onder de noemer ‘The Awesome Fest Presents: Bruce Campbell’s Hororr Film Festival at Wizard World Chicago Comic Con’ zijn wij er zeker bij. Jij toch ook?

 

Belangrijkste evenement: De panelgesprekken zijn bijna altijd enorm interessant, maar dit jaar spant vooral de Star Trek: The Next Generation Reunion de kroon. Voor de zitjes betaal je 30 tot 125 dollar, al zullen de meest rabiate Trekkies wellicht zonder verpinken 825 dollar neertellen voor de volledige VIP Experience.

 

Absoluut te bezoeken: De ‘Scott Wilson’s Farm Fresh Zombie Feeding Frenzy’ op vrijdag, waarbij je samen met Scott Wilson uit The Walking Dead aanschuift aan het buffet.

 

Zeker oppikken: Enkele series die worden uitgegeven door de onafhankelijke comicuitgeverijen.

 

Die ‘indie press’ brengt soms enorm boeiende titels uit die in ons landje iets moeilijker te vinden zijn.

 

Meer info op:  www.wizardworld.com en www.wizardworlddigital.com

 

Tekst: Dirk Vandereyken