Wanda Joosten, Ronald Van Rillaer en Myriam Mulder brengen Kahlo tot leven
Op 26 januari 2017 gaat in de Look & Smile Werkplaats in Deurne de nieuwe productie “Kahlo” van theatermaker Ronald Van Rillaer in première. Ze wordt daar doorgespeeld tot en met 19 februari op vrijdag en zaterdag om 20.15u en op zondag om 14.00u.
De voorstelling is gebaseerd op leven en werk van de legendarische Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Zij was een tijdgenote en vriendin van, en werd artistiek geapprecieerd door o.a. Picasso, Breton en Dali. Op 6-jarige leeftijd werd ze getroffen door kinderverlamming. Dit zorgde voor een onvolgroeid been.
Op 18-jarige leeftijd werd ze zwaargewond in een aanrijding tussen een tram en een autobus waarin zij zat. Een stuk van een metalen leuning drong haar lichaam binnen langs haar zij en kwam er langs haar vagina terug uit. Haar lichaam was in puin. Ze zou er verschrikkelijke pijnen door lijden en moest maanden in bed blijven, ingekapseld door pleisters en verbanden. Daar en toen besloot ze te gaan schilderen.
Haar moeder liet spiegels aan en rond haar bed installeren, zodat Frida zichzelf kon uitbeelden. Ze werd op die manier de de meest bekende en één van de knapste zelfportrettisten ter wereld. Haar portretten in felle, exotische kleuren zijn wereldvermaard.
Op 21 augustus 1929 trouwde ze met kunstenaar Diego Rivera. Diens ex, Lupe Marin, trachtte het huwelijksfeest te verstoren. In 1934 bekende Christina, Frida’s zus, dat ze een verhouding had met Diego. Kahlo verliet Rivera, maar hertrouwde met hem in 1940. In het huwelijkscontract was wel gestipuleerd dat ze geen sexuele omgang met hem meer verplicht was. Frida en Diego waren, naast echtelieden, ook een kunstenaarskoppel en mee van de grootste vernieuwers van de Mexicaanse kunst. Hun drijfveer was wilskracht en passie. Kunst was hun leven maar ze maakten ook deel uit van de realiteit. Ze bewogen zich in artistieke maar ook in politieke, communistische kringen. Beiden hielden er tal van buitenechtelijke relaties op na.
Toen Leon Trotski Rusland was ontvlucht en in Mexico aankwam ving het kunstenaarskoppel hem op in hun huis. Hiervoor werden ze uit de Mexicaanse communistische partij gestoten. Al gauw was Trotski ook de minnaar van Frida. Hij was niet de enige. Frida had passionele relaties met zowel vrouwen als mannen.
Frida Kahlo overleed in 1954, een week na haar 47ste verjaardag. Wellicht door zelfmoord. Ze liet een oeuvre na van 143 schilderijen, waaronder 55 zelfportretten. Ze wordt, samen met Diego Rivera, tot de surrealisten gerekend, maar zelf bestreden ze dat.
De voorstelling gemaakt door Ronald Van Rillaer zal inhoudelijk een spurt zijn door het leven van Frida en Diego, onvermijdelijke geliefden die mekaar ook afstootten. Van Rillaer raakte op zijn beurt gepassioneerd door het leven van Kahlo, haar constant gevecht tegen de pijn, haar passionele relaties, haar passie voor kunst en de heel aparte wereld die we ontdekken in haar werk.
Het geheel zal letterlijk en figuurlijk in een Mexicaanse, kleurrijke sfeer spelen met de evocatie van het originele blauwe ouderlijke huis, een Mexicaanse keuken, muziek en levende dieren. Die dieren zijn belangrijke door hun aanwezigheid, net zoals bij Frida Kahlo die thuis ook altijd omgeven was door veel levende dieren en die terug te vinden zijn op haar werk.
Ronald Van Rillaer: “Kahlo is gewoon een erg interessante figuur voor een theatermaker. Zij, in combinatie met Diego Rivera, haar man, resulteert in een koppel zoals Liz Tailor en Richard Burton. Oorlog en vrede, maar dan thuis. En dat is dus ongemeen boeiend. Kahlo is een icoon, net zoals Marilyn Monroe. Ze was een vernieuwer in de kunst, net zoals Picasso dat was. En ze was een voorbeeld voor tal van vrouwen en een strijdster voor vrouwenrechten, net zoals Germaine Green. Het stuk speelt zich af tussen het publiek. De toeschouwers moeten het spektakel als een beleving ervaren. Ze staan midden tussen de passie, de ruzies en de successen van het koppel. Maximum 100 personen per voorstelling kunnen “Kahlo” meemaken."
De kunst van Kahlo en Rivera hangt op dit moment prominent in het Grand Palais in Parijs, in een expo over Mexicaanse kunst Te bezoeken tot 23 januari 2017.
“Kahlo”, een productie van Look & Smile, geschreven door Ronald Van Rillaer, gemonteerd door Wanda Joosten (Frida Kahlo), Myriam Mulder (haar zus Christina) en Ronald Van Rillaer (Diego Rivera), in de Look & Smile Werkplaats, Van Loenoutstraat 38 te 2100 Deurne.
Op Donderdag 26 januari 2017 (première) om 20.15u
Avondvoorstellingen op vrijdag en zaterdag op 27 en 28 januari 3, 4, 10, 11, 17 en 18 februari om 20.15u
Middagvoorstellingen op zondag 29 januari 5, 12 en 19 februari om 14.15 uur
Tickets: € 22,00; Groepen: € 20,00. Reservatie: enkel via look.smile@skynet.be
Foto's: Emmanuel De Prycker