KUNNIG wordt 50 en schenkt Juf Leen van de Stedelijke Basisschool Perspectief een nieuwe kleuterklas


KUNNIG, vroeger Beschermde Werkplaats Antwerpen, werd een halve eeuw geleden opgericht en even lang ondersteund door Stad Antwerpen.


In 2015 neemt het maatwerkbedrijf afscheid van de stad, het zal volledig op eigen benen staan. Als afscheidsgeschenk wilde KUNNIG een sociaal project realiseren dat meteen een visitekaartje was van hun productiemogelijkheden.


De keuze viel op de herinrichting van de kleuterklas van Juf Leen in Stedelijke Basisschool Perspectief in de Verbondstraat in Antwerpen.

Het waren Wim Verloo, Directeur-Coördinatie van de Scholengemeenschap West 1 en West 2, Guy Foulon, opleidingshoofd Interieur & Design Thomas More Mechelen, Mevrouw Pascale Innocent, Algemeen Directeur Kunnig en Marc Van Peel, namens het College van Burgemeester en Schepenen van de Stad Antwerpen, die het klasje officieel openden.


De kleuters van Juf Leen mogen dinsdag 1 september hun nieuw klasje bewonderen, wij van Explosief kregen al een rondleiding en zagen dat het goed was.


De kleuters krijgen een fonkelnieuw, modern klasje tot hun beschikking. Het nieuwe klasje komt er zeker niet te vroeg, in het 2e kleuterklasje van Juf Leen was de nood bijzonder groot. Voor KUNNIG was dit een gedroomd project om als maatwerkbedrijf de professionaliteit en creativiteit van de arbeiders in de schijnwerpers te plaatsen, met productie op maat in hout, metaal en textiel.

De droom van Juf Leen

Juf Leen droomde van een vrolijke klas maar toch met rustige kleuren.


Omdat ze regelmatig haar verschillende hoeken verandert, was een flexibele opstelling belangrijk. De autohoek is morgen misschien wel een poppenhoek. Kleutertjes groeien en evolueren immers flink op één schooljaar, de noden bij de start en het einde van een schooljaar verschillen soms sterk.

En uiteraard was er behoefte aan veel kasten met flink wat opbergruimte.

Multifunctionele Puzzleplayground

Voor het ontwerp tekenden de studenten van het tweede jaar Interieur en Design van Thomas More in Mechelen.


Zij kregen begin dit jaar een grondige briefing van KUNNIG en bezochten de klas waar Juf Leen enthousiast haar wensen verduidelijkte. Na een rondleiding en een kennismaking met het machinepark en dus de productiemogelijkheden bij KUNNIG, volgde een brainstorm. Studenten kregen vervolgens 5 weken tijd om hun ideeën uit te tekenen. Half maart verkoos een jury ‘Puzzleplayground’, een ontwerp van Elke De Pauw en Arno De Pauw, als winnaar.

Van ontwerp naar afwerking


Na heel wat overleg en technische detailuitwerking, startte KUNNIG tijdens de grote vakantie met de productie, montage en tenslotte installatie van alle meubels op maat. Niet minder dan 19 kasten in zachte pasteltinten kwamen tot leven. Deels gesloten met magnetische fronten, handig en veilig om tekeningen op te hangen. Deels open met opbergbakken op maat en vooraan plexiglas zodat kleuters in één oogopslag de inhoud zien.


Handige koppelstukjes voor de bankjes en de tafeltjes maken verschillende opstellingen mogelijk, wat de klas een specifiek karakter geeft. En een boekje uitkiezen is nu helemaal leuk dankzij de schapjes waarop alle covers zichtbaar zijn. Schilderijen van de kleine kunstenaars vinden een plekje op het nieuwe, knalgele droogrek.


Juf Leen kreeg haar eigen bureautje en een ruim, handig werktablet op de juiste hoogte. Het poppenscherm is een handig drieluik dat overal in de klas een plekje kan vinden. Akoestische panelen aan het plafond, omkastingen voor radiatoren en nieuwe gordijnen maken het geheel af. De totale waarde van het project wordt bij KUNNIG geschat op € 25.000.

Over KUNNIG

Voor KUNNIG is dit een belangrijk project. Het maatwerkbedrijf komt op zijn weg naar verzelfstandiging uiteraard in een competitieve omgeving terecht waar kwaliteit en stiptheid in uitvoering en levering nog meer dan vroeger belangrijk zijn. De arbeiders van KUNNIG zijn werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt, wat dit project bijzonder maakt.


Hun motivatie is groot en dankzij hun talenten en specialisaties biedt KUNNIG andere bedrijven een uitgebreid productie- en dienstenaanbod. Vandaag werken bij KUNNIG 264 medewerkers.

Foto's: Explosief & Stefan Int Panis