Komisch poppenspel 'Moord en Worstenbrood', nog tot 25 april 2015 in de Kon. Poppenschouwburg Van Campen


Op 18 oktober ging het 79ste speeljaar van de Koninklijke Poppenschouwburg Van Campen van start met de première van de komische thriller ‘Moord en Worstenbrood’.


‘Het verhaal van 'Moord en Worstenbrood' speelt zich af op ‘Verloren Maandag’, heel lang geleden in de tijd toen Antwerpen nog zinderde van kunst, romantiek, jenever, hondenkarren en natiewagens. Maar in de Antwerpse herinneringen blijft nog altijd de geest levendig van figuren die kleur en leven geschonken hebben aan de plaatselijke folklore.


In ‘Moord en Worstenbrood’ maken we kennis met o.a. Lijntje de melkboerin, Teun Koekeloer de eierboer, Lange Wapper, Heil met de Huik,Jozef de knecht, boer Sies en natuurlijk de helden de Neus, de Schele en Belleke.

En de Schele heeft nog altijd zijne franke teut en doet nog steeds grove uitspraken. In ‘Moord en Worstenbrood’ stottert hij er nog steeds op los en heeft hij groot nieuws te vertellen.


Het verhaal begint op de Boterrui in Antwerpen. De Schele, de man van 12 stielen en 13 ongelukken, is nu messenslijper. Hij heeft zijn ‘Scheresliep’ geparkeerd aan de gevel van het huis van Ser Jan van Ranstbroeck en zit vrolijk te zingen en te slijpen.


Vandaag is het Verloren Maandag en aan het huis van Ser Jan is heel wat bedrijvigheid. Want iedereen die aan Ser Jan levert of voor hem werkt, krijgt vandaag zijn of haar nieuwjaar: 20 gulden én een worstenbrood.

Maar ‘s anderdaags wordt Ser Jan vermoord teruggevonden. De marktgraaf van Antwerpen leidt persoonlijk het onderzoek. Vele getuigen worden opgeroepen waaronder de Neus en de Schele.


Maar alles wijst erop dat er op Teun de eierboer de zwaarste verdenking rust. En zijn Lijntje, de melkboerin, lijkt medeplichtig. Dat is een grote ramp want morgen treden Teun en Lijntje in het huwelijk. Maar Lange Wapper denkt er het zijne van en als drieste kroongetuige vat hij de ware schuldige bij de lurven..

‘Moord en Worstenbrood’ is een fantastisch poppenspel waarin het oude Antwerpen van lange tijd geleden tot leven weer tot leven komt. Het is een komische thriller in het plat Antwerps, geschikt voor zowel jong als oud.


Omdat de poppenspelers met de poppen de meeste menselijke bewegingen kunnen nabootsen, vergeet je als toeschouwer na enkele ogenblikken dat het poppen zijn. ‘Moord en Worstenbrood’ is een puur folkloristische voorstelling die je moet gezien hebben!

Vandaag de dag bevindt het beeld van Teun zich nog steeds op de Eiermarkt. Het bronzen beeldje van Katelijne (Lijntje) de melkboerin is reeds verscheidene jaren verhuisd van de Melkmarkt naar het MAS.


Lange Wapper is historisch-biografisch moeilijk te omschrijven, maar van hem kan je alles verwachten. Hij prijkt trouwens als erewacht aan het Steen. Heil met de Huik zegt dat ze geen toverheks is, maar ze woont op het ‘Schorre’ in de buurt van de ‘Rietdijk’ ten noorden van Antwerpen waar de ‘goeden’ schaars zijn.


‘Moord en Worstenbrood’, nog tot en met 25 april 2015.

Meer info en tickets op http://www.van-campen.be/